Rakentamassa Satakunnan kuuminta ohjelmistotaloa

Dymen tarina

Oli vuosi 2014. Elämä oli ihan mallillaan, työt sujuivat mukavasti ja kaikki oli ok. Silti mielessä pyöri ajatus siitä, että mitäs jos tehtäisiin näitä ohjelmointijuttuja ihan itse? Pärjättäisiinkö? Kukaan ei tarjoa tällaista palvelua Porissa, mitä jos me tarjoaisimme? Ei haluta, että kukaan muu päättää millä teknologialla asiat tehdään. Omassa yrityksessä saisi itse päättää. 

Nyt Kaitsu, Jani ja Make pyörittävät yhtä mielenkiintoisimmista satakuntalaisista yrityksistä.  

Dyme Solutionsin tarina lähti ajatuksesta perustaa yritys oman työn oheen, mikä mahdollistaisi juttujen tekemisen myös vapaa-ajalla. Samalla voisi kokeilla, millaista se oman yrityksen pyörittäminen olisi. Miehillä oli myös vahva halu päättää itse teknologisista valinnoista, eikä odottaa esimiehen tai jonkun muun tahon päätöstä. Vahvana draiverina oli lisäksi se, että kukaan muu ei tehnyt Porissa näitä hommia, vaan lähes kaikki ohjelmistoyritykset rakentuivat jonkun tietyn tuotteen ympärille. Löytyi markkinarako.

”Ei me mitään yritetä, me tehdään.”

Alun perin omistajia oli neljä. Miehiä yhdisti kokemuksen ja koulutuksen lisäksi intohimo ohjelmointiin ja asioiden samanlaisella pieteetillä tekeminen. Laadun tulee olla priimaa. Ensimmäisissä tapaamisissa tiivistyi ajatus ”intohimona erinomaisuus”, joka kantaa jokapäiväisessä tekemisessä vieläkin. Yrittäjyyteen miehet suhtautuvat hieman eri tavoin. Osa on aina haaveillut omasta yrityksestä, osa on jopa ”allerginen” yrittäjä-termille. Vaikka osalle oma yritys oli ollut ihan lapsuudesta saakka haave, oli Dymen perustaminen kuitenkin sattumusten summa. 

Muutama vuosi perustamisesta tilanteet kehittyivät siten, että päätöksiä kokopäiväisestä siirtymisestä omaan yritykseen piti tehdä. Kaikkien neljän työskennellessä Dymessä mietittiin, että tähän porukkaan ei oteta ketään työntekijää. Ei haluttu, että homma muuttuu ja vaarantaa hyvän fiiliksen. Kysynnän paine oli kuitenkin niin kova, että kaksi kuukautta myöhemmin ensimmäiset harjoittelijat hyppäsivät mukaan. Sen jälkeen uusia työpisteitä hyville tyypeille on rakennettu jo yhteensä yksitoista. 

Leave no man behind

Erinomaisuuden tavoittelun lisäksi korostuu vahvasti oman porukan hyvinvointi. Keskitytään, että dymeläiset voivat hyvin ja saavat sen tuen, mitä he haluavat ja tarvitsevat. Asioihin tartutaan herkästi ja puhutaan paljon, suoraan ja avoimesti. Meininki pitää olla kohdillaan, jotta saadaan palveltua asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Onnelliset asiakkaat tulevat tyytyväisistä työntekijöistä. Vaikka asioihin suhtaudutaan vakavasti ja ammattitaidolla, ei huumoria unohdeta. 

Tutkimusmatkailua ilman punaisia pipoja

Jani, Make ja Kaitsu eivät halua lukita tarkkaa kiintopistettä yrityksen tavoitteeksi, vaan tuleviin vuosiin suhtaudutaan tutkimusmatkailijoiden asenteella. Ikinä ei tiedä mikä seuraavassa hetkessä odottaa. He ovat saaneet koottua Dymeen porukan, jossa osaamista, kokemusta ja asennetta löytyy. Vahva osaaminen tuo sen varmuuden, että minkä tahansa haasteen asiakas heittää, dymeläiset ovat valmiita ottamaan sen vastaan. 

Miehillä valitsevana ajatuksena on tuoda asiakkaalle nopeasti jotain konkreettista tutkittavaksi. Halutaan esitellä ensimmäisiä tuloksia, eikä asioita haudota omissa neukkareissa. Rakennetaan vikkelästi proto, jolla asiakkaan ajatusta saadaan testattua ja tarkennettua, mitä pitää tehdä. Fail fast -toimintatapa säästää kaikkien rahoja, aikaa ja hermoja. 

Yrityksen pyörittämisessä ja työnantajana toimimisessa Jania, Kaitsua ja Makea on yllättänyt se, että asiat ovat sujuneet niin helposti. Aina ennen on ollut ylempi taso, jonka kanssa on voinut sparrata. Nyt sitä tasoa ei ole, vaan he yrittäjinä tekevät päätökset. Yhdessä päättämällä on saatu aikaan siistejä juttuja. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet viimeisen kahden vuoden aikana, ja asiat ovat nytkähtäneet isosti käyntiin. Eikä tulevaisuus näytä yhtään hullummalta.

Teknologia + tavat = tulokset. Siinä Maken, Janin ja Kaitsun resepti menestykseen.