Porin Satama

Dataa hyödyntävä ohjausjärjestelmä sataman valaistukseen

Porin Satama on kohde kohteiden välissä – maan ja meren, ilmansuuntien kohtaamispaikka, viennin ja tuonnin keskus. Sataman infrastruktuuriin kuuluu muun muassa Mäntyluoto ja Tahkoluoto. 

Rakensimme Porin Satamalle serverless-teknologiaan perustuvan ratkaisun, missä satama-alueen valaistuksen energiankulutus minimoidaan vähentämällä sellaisten alueiden valaistusta, joilla ei ole laivoja tai muuta toimintaa. Hanke lähti liikkeelle elinkeino- ja kehitysyhtiö Prizztech Oy:n pilottihankkeesta, missä toimeksiantona oli tehdä esiselvitys dataan perustuvan valaistuksen ohjauksen toteuttamiseksi. Selvityksen tarkoituksena oli löytää keinot, jolla satama-alueen valaistusta voitaisiin ohjata älykkäästi eri tilanteissa. 
 
Dyme toteutti laajan esiselvityksen keväällä 2023. Esiselvityksessä tunnistettiin Porin Sataman toiminnan kannalta oleelliset datalähteet, joiden pohjalta valaistusta voitaisiin ohjata eri tilanteissa. Lisäksi esiselvityksen aikana suunniteltiin algoritmit sekä tekninen arkkitehtuuri valaistuksen ohjaamiseksi eri lähteistä saatavan datan perusteella. Osana esiselvitystä tehtiin laskelma, jonka perusteella satama-alueen valaistukseen liittyvää energiankulutusta voitaisiin vähentää merkittävästi.
 
 
Esiselvityksessä tehtyjen havaintojen ja suunnitelmien perusteella Dyme toteutti kesällä 2023 Porin Satamalle dataa hyödyntävän ratkaisun, joka ohjaa ja optimoi laajan alueen valaistusta. Järjestelmän pilotointikohteena oli Porin Sataman alue ja pilotoinnissa hyödynnettiin Sataman toimintaan liittyviä sisäisiä ja kolmannen osapuolen järjestelmiä ja palveluja.
 
 
Teknisesti järjestelmä toteutettiin AWS pilvipalveluun serverless-toteutuksena. Koska järjestelmä koostuu useista datalähteistä, joiden lähettämästä datasta muodostetaan ohjauskomentoja, oli luontevaa toteuttaa järjestelmä tapahtumapohjaisen arkkitehtuurin (EDA, Event-Driven Architecture) pohjalle. Valaistuksen ohjauskeskuksen ytimessä on EventBridgen tapahtumaväylä, joka toimii kaiken tapahtumaliikenteen keskuksena. Ohjaussignaalit ja komennot tallennettiin AWS DynamoDB tietokantaan. Infrastruktuurin kuvaus tehtiin koodina Terraformia hyödyntäen.
 
Pilottihankkeen jälkeen järjestelmää on laajennettu toimimaan asteittain eri sataman alueilla sekä uusia valaistusta ohjaavia datalähteitä on liitetty ohjausjärjestelmään.

Näyttäis toimivan

(kommentti hetkellä kun ensimmäinen valaisin syttyi uuden järjestelmän ohjaamana)

Tekinen päällikkö, Porin Satama
Jaa

Voimmeko olla avuksi?

Mitä mielessä? Raapusta viesti tai pirauta puhelimeen. Vuosien kokemuksestamme voi olla apua tarpeeseenne.

Profiilikuva DYME

Kai Vainio

Toimitusjohtaja