Vuosi Dymellä

Aloitin Dymellä keväällä 2018. Toimistolle haastatteluun saapuessa työntekijät moikkasivat tuttavallisesti, paiskoivat kättä ja hymyilivät. Toimiston sisustus oli remontoitu mustavalkoisen moderniksi ja tyylikkääksi. Siirryimme alakertaan ja tarjolla oli kahvia, kenties limsapullo.

Haastattelussa neljän miehen raati jutteli leppoisasti arjesta, harrastuksista, kiinnostuksista ja ohjelmistotekniikasta. Haastattelu tuntui sujuvan kuin omalla painollaan vaikka uusien ihmisten kohtaamisessa pieni jännityselementti nosti päätään. En osannut odottaa tällaista, muutamat muut työhaastattelut olivat olleet tietynlaista grillausta ja “miks sää ny tänne haluut” -tyylistä jutustelua. Työtodistuksia ja CV:itä ei tilaisuudessa luettu, ne oltiin jo plärätty valmiiksi. Nyt haluttiin tietää oliko minusta Dymeläiseksi.

Vastauksen sain muutaman päivän kuluttua kun minulle tarjottiin paikka. Dymen yhteisöllisyys huokui jo siitä, että sain kutsun firman kevätjuhliin pari viikkoa ennen palvelukseen astumista. Saunomisen ja lautapelien tuoksinassa tutustuttiin ja puhuttiin omista kokemuksista niin työrintamalla kuin vapaa ajalla. Itselleni juhlista jäi sellainen kuva, että Dyme on ryhmä erilaisia, ammattitaitoisia ihmisiä jotka haluavat puhaltaa yhteen hiileen.

Työni alkoi Satakunnan laajuisen tapahtumarajapinnan rakentamisella. Tätä työstettiin koko loppukevät ja vähän kesää. Osa teknologioista oli tuttua kauraa mutta minulle täysin uutena tullut Amazon Web Services piti ottaa nopeasti haltuun. Dymen CTO, Make, hehkutti Kotlin-kieltä joka alkoi jo taipumaan Java-osaamisen myötä. Tästä lähti myös pieni kipinä funktionaaliseen ohjelmointiin jota en ole kuitenkaan vielä täysin omaksunut. Koodiin tulee silti aina injektoitua jokin pätkä tätä ohjelmointityyliä.

Esimerkkinä itseäni jo esteettisestikin miellyttävä pätkä JSON-olion luomisesta Kotlinin apply()-funktiolla.

fun toJson(event: Event): JsonObject {
  return JsonObject().apply {
    addProperty("id", event.id)
    
    add("name", JsonObject().apply {
      addProperty("fi", event.fi)
      addProperty("sv", event.sv)
      addProperty("en", event.en)
    })
}

Applyn sisällä värkkäily tapahtuu luodun JsonObject-olion kontekstissa. JsonObject-funktioita addProperty ja add kutsutaan siis implisiittisesti (sama kuin this.add()).

Kesän lopussa tunkattiin Nuorisopassia uusiksi. Tämä oli haasteellinen projekti tuhansien käyttäjien, laitteiden ja kieliasetusten vuoksi. Projekti opetti kärsivällisyyttä ja paineensietokykyä sekä eri teknologioiden yhdistämistä. Kehitysvaiheessa pidettin päivittäinen “huddle” -keskustelutuokio, jossa vaihdettiin edellisen päivän kuulumiset, ongelmat ja onnistumiset.

Kontekstin vaihdosta on tullut ohjelmistoalalla arkipäivää. Avoinna saattaa olla muutama projekti; toiseen teet bugifixin Kotlinilla ja toiseen kehität uutta Serverless-funktiota TypeScriptillä. Tätä en kuitenkaan Dymeläisenä koe uhkana tuottavuudelle. “Jack Of All Trades – Master of None” -mentaliteetti ei toimi kun projekti pitää saada ulos toimivana. Niinpä jokainen yksittäinen trade pitää hallita hyvin. Jos asia ei luonnistu, sitä harjoitellaan ja siihen saadaan apuja. Toimiston kokeneimmat risteilevätkin välillä antamassa vinkkejä miten tietystä ongelmasta suoriudutaan mallikkaasti.

Talvi meni React-ohjelmoinnin parissa. Vanhana Angular jääränä tämä tuntui aluksi hieman risuiselta, varsinkin kun TypeScript tuki oli vielä alkutekijöissä. Pahaa makua siitä ei kuitenkaan jäänyt.

Dymen energisyyttä vaalii porukan sporttisuus. Harrastuneisuutta löytyy juoksusta, pyöräilystä, CrossFitistä, jalkapallovalmennuksesta… niinpä keväällä 2019, vuosi siitä kun aloitin, pidettiin Dymen 5-vuotisjuhlat Sappeella lasketellen ja reippaillen. Raikas kevätilma ja porukan huumorintaju loivat uutta energiaa kevään koodausmittelöihin.

Myöhemmin keväällä fyysistä aktiivisuutta tehostettiin jokaviikkoisella CrossFit -tunnilla. Torstaisin ennen tuntia oli aina pieni jännitys. “Taas lähdetään kuolemaan” -lause lenteli pilke silmäkulmassa pitkin toimistoa. Jokainen tunti kuitenkin mentiin läpi sataprosenttisella antaumuksella, kukin kuntonsa mukaan. Lopputulos oli hyvä fiilis ja parempi jaksaminen.

Vuosi Dymellä on ollut opettavainen ja hauska mutta myös vakavasti otettavaa ohjelmistotyötä. Kaikilla on paikkansa tässä järjestelmässä ja eväät kasvamiseen on annettu. Toimarin sanoin: “Mennään eteenpäin”.